WELCOME TO TWOM SITE

"DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI"
YA ALLAH, BIMBINGLAH AKU UNTUK MENJADI HAMBA YANG REDHA, HAMBA YANG TAAT, HAMBA YANG SABAR DAN HAMBA YANG SOLEH.

Friday, April 24, 2015

Destinasi Cinta

Assalamualaikum. Udah lame bebeno teman x menulih dekat blog ni. Bukan takde idea tapi maleh nak menaip. For this year teman takmau guna kata ganti nama 'ana' bagi menggambarkan diri teman sebab teman mahukan pembaharuan dalam penulisan teman. Teman mahu penulisan yang lebih sempoi dan santai.

Untuk kali ni, teman nak kongsi perihal jodoh. Seperti sedia maklum jodoh tu telah ditetapkan oleh Allah SWT sejak dari dalam kandungan ibu kita. Segalanya telah tertulis di Lauh Mahfuz. So, jodoh itu hanya perlu dicari. Persoalannya bagaimana untuk kita mencarinya.

Teman ibaratkan jodoh itu sebagai satu destinasi. Untuk sampai ke destinasi, kita perlu melalui satu jalan samada jalan yang lurus atau jalan yang bengkok. Maksud jalan yang lurus ialah jalan yang mematuhi hukum2 syarak. Contohnya tidak bercinta sebelum nikah, cinta yang tak dipandu dengan kemaksiatan. Bagi jalan yang bengkok atau tak tegak bak kata orang johor, ialah jalan yang dipandu dengan maksiat. Bercouple kemudian putus, couple lagi then putus lagi, couple kemudian dapat anak, buang anak, zina, bunuh diri, hina tuhan dll. Itu ialah sebahagian contoh jalan yang bengkok yang bersimpang siur. Lalu jalan mana yang kita mahukab.

Jika iman kita mampu untuk mengastasi nafsu, maka silakan untuk memilih jalan yang bersimpang. Tapi teman rase, bercouple itu saja sudah menunjukkan iman kita sudah tewas kepada nafsu. Dalam perjalanan yang lurus juga semestinya akan mengharungi pelbagai rintangan; wang ringgit, masa, keluarga dsb. Maka bersabarlah, karena Allah SWT sentiasa bersama orang yang sabar.

Teruskanlah pencarian. Jika jumpa yang berkenan terus nyatakan hasrat untuk meminang. Tidak perlu nyatakan hasrat untuk bercouple karena itu menandakan kita tak bersungguh. Jika ditolak, teruskan lagi perjalanan. InshaAllah akhirnya kita akan sampai ke destinasi yang diimpikan.

Wallahua'lam dari insan yang berdosa. Takbir!!! ( Allahuakbar)

No comments: